vrijdag 21 januari 2011

De stofschaar - uw vriend !

Mijn favoriete fournituren-leverancier blogt niet. Hij is dan ook al van een iets rijpere leeftijd. Maar hij kan het wel heel schoon vertellen. Daarom, especially for you, samengevat ...


De 7 stofschaar-geboden

(Repeat after me :-) )

Bezuinig niet op de prijs van een schaar !

Liever één goede schaar, waar je met plezier mee knipt, dan een heleboel rommel.


Een goede stofschaar kan je laten slijpen !

Een goede schaar kan meerdere slijpbeurten aan indien het slijpen vakkundig gebeurt.

Opgepast voor spelden !
Wanneer het zou gebeuren dat je per ongelijk op een speld knipt en daarbij kracht uitoefent dan krijg je te maken met een "haakje" in de schaar. Dit voelt aan als een kleine belemmering bij het knippen. Deze belemmering kan enerverend zijn wanneer je veel met de schaar werkt. Vakkundig laten slijpen kan helpen.

Knip enkel in materiaal waarvoor de schaar bestemd is, zijnde stof !

Knip geen papier (ook geen patroonpapier) of harde materialen zoals kunststof of metaal met een stofschaar. Leg je goede scharen op een veilige plaats zodat huisgenoten ze niet kunnen gebruiken om er andere dingen mee te doen (zoals het bijknippen van de eigen frou-frou of het achternazitten van broer of zus).


Zet nooit kracht op een schaar wanneer je ermee knipt zonder materiaal tussen de bladen (=in de lucht knippen) ! Je zou de schaar in zichzelf kunnen laten knippen, met als gevolg een "haakje" in het metaal.
Stofscharen hebben een inwerkperiode nodig.
Bij een nieuwe stofschaar is er nog een beetje olie aanwezig op de bladen. Bij het knippen in stof komen zeer fijne pluisjes in de olie vast te zitten. Het zou kunnen dat je goede nieuwe stofschaar plotseling zeer moeilijk en stroef begint te knippen. Het kan zover gaan dat je de schaar helemaal niet meer open of dicht krijgt. Je zal merken, wanneer je de bladen even schoonmaakt met een lapje stof, dat je schaar terug als nieuw is. Het kan gebeuren dat je dit schoonmaken enkele keren moet herhalen in het begin van de levensloop van je schaar.

Hoe herken je een goede stofschaar ?
Als je ook in hele lichte stof (bv. voering) heel makkelijk kan knippen dan heb je hoogstwaarschijnlijk een hele goede schaar in je handen.


Momenteel loopt op de "Gemaakt"-Facebook-pagina een wedstrijd! Je kan een oerdegelijke stofschaar (net zoals op de "Gemaakt"-workshops) winnen. Hier kan je deelnemen tot 1 februari!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten