zondag 26 december 2010

Vliesewat ? Of over het hoe & waarom van kleefbare tussenvoering...

Als je bv. bij het maken van een rokje gewoon je stof aan elkaar zou gaan naaien voor je tailleband, zou dit nogal een slappe bedoening worden. Soms heeft een kledingstuk/handtas of een stuk ervan een beetje extra stevigheid nodig.

Deze stevigheid bekom je door kleefbare tussenvoering (bv. Vlieseline) aan de slechte kant van je stof te gaan strijken vooraleer je ze verwerkt.

Hoe? Wat? Waar? Wanneer?

Je kan deze tussenvoering kopen in de meeste stoffenzaken (per meter). Je hebt kleefbare tussenvoering in verschillende zwaartes. Dit wordt benoemd met een cijfer- en lettercombinatie. Bv. H606. Als je twijfelt, vraag na in de winkel en vertel waarvoor je de tussenvoering wil gaan gebruiken. Meestal kun je ook kiezen tussen zwart, wit of grijs.

Je brengt de tussenvoering meestal aan door deze met de ruwe zijde op de slechte kant van je stof te leggen. Strijk deze vast. Let op: niet stomen ! Gewoon aandrukken met je strijkijzer. Het overkomt je waarschijnlijk nog wel. Maar ik geef je het al mee: als je de tussenvoering met de verkeerde kant op je stof legt, plakt alles aan ofwel je strijkijzer ofwel je strijkplank. Zorg er ook voor dat je strijkijzer niet te heet staat anders verschrompelt de tussenvoering en is deze klaar voor de vuilniszak.

Je kan ofwel eerst je stof beplakken en daarna je patroondeel uitknippen. Je kan ook je tussenvoering op maat van je reeds uitgeknipt patroondeel knippen en deze dan strijken. De eerste optie is niet de meest economische en de tweede optie is iets meer gepruts. Je ziet maar...

Meer info ? Hier & hier !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten